Menu

Scholing

Code 95

Om beroepschauffeur te kunnen worden moet men de code 95 halen. Hiervoor dient men examens af te leggen bij het CCV. Als men hiervoor slaagt dan wordt de vakbekwaamheid aangegeven met code 95 achter de desbetreffende rijbewijscategorie. Deze is 5 jaar geldig.
Deze vakbekwaamheidseis is ingegaan in 2009. Deze stelt eisen aan het beroep vrachtwagenchauffeur. Sinds september 2009 geeft het CCV geen chauffeursdiploma’s meer af voor de vrachtwagenchauffeur. Een code 95 op uw rijbewijs vervangt het CCV-B chauffeursdiploma. Deze code is 5 jaar geldig

Nascholing

Beroepschauffeurs zijn verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen, waarvan 7 uur praktijk. Niet voldaan aan de nascholingsplicht, dan mag het vak van chauffeur niet meer worden uitgeoefend. Dit heeft gevolgen voor iedere beroepschauffeur in Nederland.

Iedereen die voor 10 september 2008 (bus) of 1 maart 2009 (vrachtauto) zijn bus- en/of vrachtautorijbewijs had,  heeft de eerste keer  zeven jaar de tijd om de eerste 35 uur nascholing te volgen.

Internationaal chauffeur zonder code 95

Alle beroepschauffeurs moeten in de Europese Unie vanaf januari 2014 aan de Code 95-verplichtingen voldoen. Wie niet op tijd is nageschoold, mag zijn beroep niet meer uitoefenen. Nederland heeft als enige land uitstel gekregen. Nederlandse chauffeurs dienen voor september 2016 aan de eisen te voldoen. Om problemen en boetes in het buitenland te voorkomen, is er vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een brief opgesteld waarin wordt uitgelegd dat Nederlandse chauffeurs uitstel hebben. Deze brief kan aan internationale chauffeurs verstrekt worden. De ministeriële verklaring is echter geen garantie.
Verklaring in het:
Nederlands
Duits
Engels
Frans

Zowel vrachtauto- als buschauffeur

Als een chauffeur vakbekwaam is voor zowel de bus als de vrachtauto, dan hoeft hij slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en geen 70 uur

© Copyright 2024 Chauffeurswerk
Algemene voorwaarden  |  Inloggen  |  Sitemap  |  
Volg ons